tiistai 7. huhtikuuta 2015


Talvirengaskausi 2014-2015 on omalta osaltani päättynyt ja on rengastestin väliraportin aika. Kelien puolesta on jo viimeinen kuukausi ollut täysin kesärengaskelejä, lukuun ottamatta muutamaa yksittäistä päivää, joista viimeisin viikko sitten. Toki asfaltti on vielä karkeaa ja siinä mielessä talvirenkailla ajamista olisi voinut vielä jatkaa, ne kun kuluvat tuolla karkealla asfaltilla vähemmän kuin tilalle tänään laitetut Y-nopeusluokan kesärenkaat. Toisaalta kitkoilla ei tule ajettua niin rajusti, mitä noilla kesärenkailla voi päästellä menemään.

Kausi kesti 135 päivää ja siinä ajassa matkaa tuli yllättävän paljon, 14 205 km. Kahtena edellisenä talvena on matkaa tullut vähemmän ja talvirengaskausi on ollut pidempi. Kaudella 2012-2012 ajoin talvirenkailla 152 päivää ja 11 778 km ja kaudella 2013-2014 talvirenkaat olivat alla 170 päivää ja 11 559 km.

Kulutuspinnan syvyyden mittauksessa oli uusilla renkailla pientä haastetta, johtuen urien pohjissa olevista pitokynsistä. En löytänyt uutena sitä oikeaa kohtaa mistä mitata, mutta tyydyin siihen, että renkaissa näkyi selvästi 8 mm merkki kulutuspinnassa. Näin ajokauden jälkeen tuli sitten perehdyttyä mittailuun hieman enemmän ja sain mitattua edestä 7,0 mm ja takaa 7,7-7,9 mm urasyvyydeksi.

Renkaiden kulumiseen olen kiinnittänyt huomiota jo aiemmin ja siihen, että kuluminen on huomattavasti suurempaa kuin edellisillä Hakkapeliitta R -kitkarenkaillani, joissa oli enemmän pintaa jäljellä vielä lähes 25 000 km:n jälkeen. Toki tänä talvena on ajettu poikkeuksellisen paljon paljaalla asfaltilla ja se kyllä syö rengasta. Nämä uuden R2:t olivat myös uudemmat kuin R:t olivat aikanaan kun ne minulle tulivat auton mukana. R:t kun oli olleet jo vuoden vanteelle asennettuna. Olisiko siis niin, että se vanhempi rengas on kovempi, eikä kulu niin paljon. Vai onko niin, että R2 kuluu enemmän?

Yhtä kaikki, loistava kitkarengas on kyseessä ja varmasti ei ole nuo 14 tkm olleet ne kaikkein vähiten rengasta kuormittavat, mitä tällaiselle renkaalle voi tulla. Kuluminenkin olisi voinut olla vähäisempää, jos malttaisi kaasujalkansa kanssa vähän enemmän. Ei sitä vaan voi, sillä autot on tehty ajettaviksi ja voima käytettäväksi. Silläkin uhalla että rengas kuluu enemmän.

0 kommentti(a):

Lähetä kommentti

Tilaa RSS-syöte Seuraa minua Twitterissä