perjantai 30. syyskuuta 2016Ajallisesti talvirengaskausi kesti minulla yli 6 kk (21.11.2015 - 1.5.2016), mutta ajot jäivät aika vähiin, 7150 kilometriin. Auto seisoi enemmän tallissa ja oli vähemmän liikenteessä, kun itse matkasin enemmän lentokoneella. Esimerkiksi viimeisen talvirengaskuukauden aikana tuli ajoa yhteensä 220 km.

Hakkapeliitta on tasainen ja eleetön suorittaja, eipä siitä hirveästi riitä kerrottavaa. Meno on yllätyksetöntä, eikä renkaan olemassaoloa huomaa oikeastaan mitenkään. Se on myös hiljainen ja erittäin polttoainetaloudellinen. Kuluminen on edelleen mielestäni kovempaa kuin edeltäjämalli R:ssä, mutta ehkä vähän tasoittunut renkaan vanhennuttua ja kovetuttua. R oli myös ehkä vielä aavistuksen hiljaisempi ja pienempiin kulutuslukemiinkin pääsin sillä, mutta havainnot eivät erilaisista olosuhteista johtuen ole suoraan vertailukelpoisa.

Ajo-ominaisuuksien ero kesärenkaisiini, GoodYear Asymmetric 2, on valtava. Siinä kun nämä Hakkapeliitta R:t ohjautuu, niin kesärenkailla käännytään huomattavasti jyrkemmin ja viiveettömämmin. Ei sitä R:n sortamista ja puskemista ajossa huomaa kuin ääritilanteissa, mutta paljaalla asfaltilal vertailu huippukesärenkaisiin paljastaa totuuden. Talvirengas on kuitekin talvirengas myös suorituskyvyltään ja tällainen pohjoismaisiin talviolosuhteisiin kehitetty rengas ei sulalla kelillä pärjää kesärenkaalle, edes nollakelissä.


Tekniikan Maailman (16/2016) tuore sadekelitesti paljastaa karun totuuden joka pistää miettimään miksi Etelä-Suomen sulilla ja märillä teillä on läpi talven oltava talvirengaspakko. Testin mukaan jopa loppuun kulunut kesärengas on parempi märällä kuin aivan uusi kitkarengas, vaikka tuo loppuun kulunut kesärengas ei muuten saa kehuja. Miksi siis päälle 0°C lämpötiloissa, vesikelissä ja suolakylvyssä ajellaan etelässä pakotettuna ajamaan talvirenkailla, jotka sopivavat keliin huonommin kuin kesärenkaat.

Kohtahan se talvirengaskausi taas alkaa. Rukalla alkaa laskukausi 10.10., vaikka silloin tuskin ympäristössä liikaa lunta on, vaan mistä sitä tietää. On se kuitenkin merkki siitä, että talvi on taas tulossa ja talvirenkaita voi alkaa pikkuhiljaa etsiskelemään.

0 kommentti(a):

Lähetä kommentti

Tilaa RSS-syöte Seuraa minua Twitterissä